De Siamees is een Oosterse kat. Hij komt oorspronkelijk uit Siam (het huidige Thailand). De Siamees in in 1884 geïmporteerd in Europa.

Uiterlijk

Siamezen hebben een middelgrote driehoekvormige kop. De schedel is licht bolrond en de snuit is fijn. De neus van de Siamees is lang en recht en bevat geen plooi. De oren zijn groot en spits met een brede basis. Ze staan tamelijk ver uit elkaar in het verlengde van de zijden van de gezichtsdriehoek. Siamezen hebben middelgrote blauwe amandelvormige ogen die ietwat schuin in de kop staan. De nek is lang, slank en sierlijk gebogen. Het lichaam van de Siamees is buisvormig,lang, slank, sierlijk en gespierd. Het gebeente is fijn en de schouders en heupen zijn even breed. Siamezen hebben lange slanke poten met ovale voetjes. De staart is lang en dun en loopt spits toe naar het uiteinde. De vacht is kort, fijn van structuur, glanzend en zijdezacht. Siamezen hebben bijna geen ondervacht. De vacht is bleek op het lijf en donker getint uit de uiteinden van het lichaam, zoals het gezicht, de oren, de poten en de staart. De kleuring van Siamezen dient zo egaal mogelijk te zijn en er dient een duidelijk contrast te zijn tussen de kleur van het lichaam en de uiteinden. Kittens zijn geheel wit bij de geboorte. De gekleurde points (Colourpoints) ontstaan later pas. De oorspronkelijke kleuren van siamezen zijn: sealpoint, bluepoint, chocolatepoint en lilacpoint. De katten zijn er in tortie en tortietabby.

Karakter

Bianco Briane Spitse Bianco Enkellaarsjes Spitse Enkellaarsjes Spitse Enkellaarsjes Briane Bianco Bianco Briane fpxEOq

In vergelijking met andere katten zijn Siamezen erg sociaal en intelligent. De hebben een behoorlijk luide mauw en reageren sterker op externe prikkels dan veel andere kattenrassen. Omdat ze snel conditioneren kunnen ze allerlei kunstjes leren, zoals apporteren en het openmaken van deuren. Ze worden dan ook niets voor niets de hond onder de katten genoemd. Hoewel het in eerste instantie leuk lijkt dat ze deuren kunnen openen kan het ook erg irritant zijn. Zodra de Siamees het door heeft zal hij het blijven doen en ook bij andere deuren zoals keukenkastjes. Het resultaat is dat alle kasten op slot moeten. Siamezen zijn nieuwsgierig en vinden nieuwe mensen erg interessant. Ze gaan dan ook zonder probleem bij vreemden op schoot.

Verzorging

Siamezen zijn geen moeilijke katten om te verzorgen. Aaien is voldoende om losse haartjes te verwijderen. Als de kat in de rui is kan het handig zijn om hem te kammen. Dit scheelt veel haren in huis.